Verteidigungsbereich Hanstholm
Et af de stærkest forsvarede områder på vestkysten under krigen
 
                               

 

Historien
Allerede på besættelsesdagen kom det første artilleriregiment til Hanstholm.
Det var bestykket med fire 17 cm S.K. L40 og havde til opgave at beskytte indsejlingen til Hanstholm Havn og spærre for den kystnære trafik. Et minefelt afspærrede midten af Skagerak. Senere påbegyndtes opførelsen af det svære 38 cm batteri. 

Disse slagskibskanoner var oprindeligt bestemt som reservedele til skibe af Bismarck-klassen, men endte altså her i Hanstholm hvor de - i samarbejde med et lignende batteri ved Kristiansand i Norge, skulle beskytte tysk kystsejlads og beherske indsejlingen til Kattegat.

Ligesom tilfældet er med Hirtshals, så omtales Hanstholm ofte som "fæstningen". Selvom denne betegnelse ikke er helt korrekt, så må man indrømme, at de fire mægtige 38 cm kanoner, spærrebatteriet var bestykket med, giver en vis vægt til navnet.

Hanstholm var hjemsted for to artilleristøttepunkter, fem flakbatterier og et luftwaffe-støttepunkt. Der er med andre ord bunkere til flere dages vandring her, i alt omkring 600 større og mindre betonkonstruktioner.

Siden er under opbygning

 
   
 
 
           

Hansted 1
Det første batteri i Hanstholm er i dag et friluftsmuseum, som absolut er et besøg værd. Bunkerne er særdeles velbevarede og området er stilagt og relativt let tilgængeligt. En virkelig god beskrivelse med områdekort og turforslag kan findes på siden Hanstholmregistreringen.

Hansted 2
38 cm kanonerne blev skrottet efter krigen, men et enkelt løb (som egentlig var bestemt for Tirpitz-batteriet ved Blåvand) overlevede på Tøjhusmuseet, og er siden transporteret til Museumscenter Hanstholm, hvor det står som et vartegn ved indgangen til museumsbunkeren.
Af de fire store kanonbunkere er den ene i dag indrettet til museum, og de andre står som de har gjort de sidste 60 år. En er svært tilgængelige på grund af overgroning.

Lommelygte, gummistøvler, fornuftigt tøj - og forsigtighed - anbefales. Det vil ligeledes være en god ide at komme tidligt om foråret (inden løvspring), da mange af bunkerne i dag er overgroet og svære at finde.

     
             
             
                 
             
             
                   
       

Museumsbunkeren
Den 3000 m2 store museumsbunker er restaureret til noget nær original stand med de fleste faciliteter som de så ud i 1945, og rummer mange udstillingsobjekter, herunder en del våben samt en fantastisk detaljeret model af en bunker under opførelse. 

Hanstholm rummer mere end 270 Regelbau-bunkere i mere eller mindre tilgængelig stand samt en smalsporet jernbane (kendt fra "Olsenbanden"), der blev brugt til ammunitionstransport, men i dag fragter turister rundt i området. 

     
             
                 
       

       
               
                   
           

Det eneste der mangler, er de store kanoner selv. For at se en af disse, må du tage til Møvik Fort ved Kristiansand i Norge, hvor en funktionsduelig kanon er bevaret.

     
                   
           

Faciliteter: Der er en kiosk i tilslutning til bunkermuseet, hvor man kan købe forskellig litteratur og militær memorabilia. Kiosken er også leveringsdygtig i en lygte, hvis du har glemt din. 

     
                   
           

For uddybende lokalhistorie samt museets åbningstider, billetpriser og kørselsvejledning henvises til hjemmesiden for Museumscenter Hanstholm.

     
                               
                               
           
                               
                               

Spawn in:

INTRO
STEDER
FAKTABLADE
BØGER & FILM
LINKS