Stützpunktgruppe Fanö
300 bunkere på en lille ø i Vadehavet
 
                               

 

Historien
Fanøs strategiske beliggenhed ved indsejlingen til Danmarks største vestkysthavn gjorde fra første besættelsesdag øen interessant for de tyske styrker. Straks d. 9. april blev der derfor stationeret tyske tropper på øen i vadehavet.

Indledningsvis gjaldt det at sikre Esbjerg mod engelske luftangreb, hvorfor et svært luftværnsbatteri (88 mm) var den første installation. Ikke desto mindre må trusselsbilledet i dagene umiddelbart efter besættelsen have forekommet den tyske overkommando lidt flydende for dette batteri blev få dage efter beordret til Aalborg. Fanø oplevede flere udskiftninger af luftværnsartilleriet, som dog ret fast var stationeret på nordspidsen af øen, først i feltmæssige stillinger, med jordvolde og træbarakker til mandskabet, men fra den store udbygning af Atlantvolden sidst i 1943, som et imponerende batteri i svære bunkere.

Fanø blev i 1943 også hjem for et mellemsvært marinebatteri bestående at to tvilling-pansertårne med 150 mm kanoner fra den tyske krydser Gneisenau, der var blevet beskadiget under et allieret angreb på flådebasen i Kiel, hvor skibet lå i dok. Til de to tårne blev der bygget to specielle bunkere (M184), de eneste af deres art i Atlantvolden.

Derudover rummer Fanø et hærkystbatteri, en mængde mindre støttepunkter og modstandsreder, samt resterne af en pansergrav.

 
   
 
 
           

Området
Der er kort sagt masser at se på, og Fanø rummer - inden for cykelafstand - stort set alt hvad et bunker-hjerte kan begære. Desuden byder øen jo på et væld af rekreative muligheder, så her er virkelig noget for hele familien.

Bunkerne på Fanø er af meget varierende tilgængelighed. På nordspidsen, der rummer flak-batteriet, Gneisenau-stillingen og hærkystbatteriet, ligger de fleste bunkere på offentligt område. Mange er "åbne" og forbavsende tørre, dvs. at det med den rette påklædning og lidt omtanke er muligt at kravle ned i dem. Lommelygte - og fornøden forsigtighed - anbefales.

Midt på øen og på den sydlige del ligger nogle bunkere på privat grund. Her skal du selvfølgelig huske at spørge først.

     
             
             
                 
             
             
                   
       

Museumsbunkeren
Der er faktisk en museumsbunker i Flak Nord. Da jeg var der, var den åben (men uden lys), men ellers åbnes den vist nok kun ved rundvisninger. Tjek med det lokale turistbureau.

Faciliteter: Der er ikke nogen kiosk eller cafeteria i tilslutning til bunkermuseet, men Fanø selv er jo rig på rekreative muligheder. Se nærmere herom under Tourist Information.

For uddybende lokalhistorie samt bunkermuseets åbningstider (rundvisninger) og kørselsvejledning henvises til hjemmesiden for Fanø Turistbureau

     
             
                 
             
       

 

     
                   
                   
     

Nyt på krigsturist.dk
Det er nu muligt for turistbureauer, museer, hoteller, campingpladser, bed-&-breakfast, gårdferier, restauranter, kroer, cafeteriaer, kunsthåndværkere, købmænd, bagere, slagtere, tankstationer, mekanikere og alle andre aktører, der har en servicefunktion over for turisterne,
at få en gratis optagelse af navn og adresse under Tourist Information siderne.

Læs her hvordan!

     
           
           
                               
           
                               
                               

Spawn in:

INTRO
STEDER
FAKTABLADE
BØGER & FILM
LINKS