Langelandsfortet
Lågen, der lukkede Store Bælt
 
                               

 

Historien
Langelandsfortet blev opført i 1953 som et led i kontrollen med gennemsejlingen af danske farvande. Sammen med Stevnsfortet og forterne ved København skulle Langelandsfortet monitorere skibstrafikken og om nødvendigt kunne forsegle Østersøen.

Det var på Langelandsfortet at de russiske skibe, som transporterede raketter til det kommunistiske Cuba under krisen i 1962, blev opdaget og oplysningerne viderebragt til daværende præsident Kennedy.

Fortet er bestykket med fire 150 mm marinekanoner, der stammer fra ophuggede tyske slagskibe af "Gneisenau-klassen". Kanonerne, der kan skyde godt 20 km, er radarstyrede, og indbygget i gastætte bunkere med selvstændige ammunitionsdepoter og kvarterer til mandskabet.

Fortet omfatter også 2 antiluftskytsstillinger.

Fortet udgik af tjeneste i det danske forsvar igen i 1993. På disse fyrre år havde både den politiske situation såvel som våbenteknologien ændret sig så meget, at der ikke var megen mening i at opretholde befæstninger af denne type.

Siden er under opbygning. Fotogalleri og beskrivelse af armeringen vil komme til.

 
   
 
 
           

Området
Foruden kanonerne omfatter udstillingen på Langelandsfortet den danske ubåd Springeren, samt to kampfly fra den kolde krigs periode; en dansk, svenskbygget Saab Draken, og en polsk, russiskbygget Mig 23 MF "Flogger". Derudover er der skiftende særudstillinger.

Området er i øvrigt naturskønt og velegnet til en udflugt med familien.

Fornuftigt tøj og almindelig omtanke er forholdsregler nok ved et besøg på Langelandsfortet.  

     
             
             
                   
       

Museumsbunkeren
Langelandsfortet er en blanding af frilandsmuseum og fantastisk velrestaurerede bunkere, der lader den besøgende fange stemningen fra dengang truslen fra østblokken forekom særdeles reel. Den store kommandobunker er ved hjælp af dukker indrettet, så man får et indtryk af en almindelig "arbejdsdag" på fortet, og den ene kanonstilling er restaureret så den ser kampklar ud. De tre andre stillinger har fortsat deres kanoner, men er afspærret for besøgende. 

 

     
             
                 
           

Faciliteter: Der er ikke nogen kiosk eller cafeteria i tilslutning til fortet, men hvis vejret er godt, er der fine muligheder for at spise medbragt mad.

     
                   
           

For uddybende lokalhistorie samt museets åbningstider, billetpriser og kørselsvejledning henvises til hjemmesiden for Koldkrigsmuseum Langelandsfort

     
                               
                               
           
                               
                               

Spawn in:

INTRO
STEDER
FAKTABLADE
BØGER & FILM
LINKS