Kystfortet Ny-Hellesund
Norges Gibraltar
 
                               

 

Historien
Kystfortet på Helgøya blev anlagt i 1942, delvist af russiske krigsfanger, for at beskytte kysttrafikken i Høllefjorden og den vestlige indsejling til Kristiansand og dermed bidrage til at afslå allierede invasionsforsøg. Fortet bestod af et batteri med fire stillinger, bestykket med franske 105 mm kanoner og bemandet med ca. 150 soldater. Støttepunktet havde også radarfaciliteter.

Fordi store dele af øen blev udhulet med gange, der forbandt de mange bunkere (25+), fik Helgøya tilnavnet Norges Gibraltar.

Efter man først at have forsøgt at slette alle sporene fra besættelsen, påbegyndte Forsvarshistorisk Forening i 1987 en restaurering, og i dag fremstår kystfortet som en attraktion, hvor man bl.a. kan se de oprindelige Schneider Le Creusot 10,5 cm kanoner. Disse kanoner blev også i stort tal benytte i den danske del af Atlantvolden, men der er ingen tilbage i Danmark.

Af kanonstillingerne er Kanon 1 og 2 restaureret. Kanon 4 er opstillet i hjullavet på åben brisk, og med ammunitionsdepot i feltmæssig udførelse.

Ildlederbunkeren er velbevaret med bl.a. trægulv i flere rum, og enkelte intakte trædøre. Bunkeren, der synes at være en R636A har en let afvigende konstruktion med to store betonsøjler, der synes at have været beskyttelse for antenner?

Turbeskrivelse vil blive uploaded snarest.

 
   
 
 
           

Området
Et veludført restaureringsarbejde, der har tilstræbt at føre området tilbage til samme stand som ved krigsafslutningen, giver den besøgende fornemmelsen af, at her på Helgøya har tiden stået stille. Det bidrager også til stemningen, at der stort set ikke høres en lyd bortset fra lidt fuglefløjt og vindens raslen med løvet.

Området er fantastisk naturskønt, med "bjerge", krat og skov - og ind imellem dukker ruiner op mellem træerne. Det opleves lidt som et sceneri fra "Ringenes Herre", et elver eller trolde-landskab.

Lommelygte er en klar nødvendighed, pandelampe en rigtig god ide og vandrestøvler flere steder et plus, derudover fornuftigt tøj og en flaske vand. Det anbefales kraftigt at udvise forsigtighed og gå langsomt frem. Det er nemt at slå hovedet i de mørke gange, der også rummer nogle huller i gulvet. Flere steder, bl.a. ved Kanon 1 er der lejlighed til at falde ned (ret langt), hvis man kravler uden for skydeåbningen.

     
             
             
                 
             
             
                   
         

Museumsbunkeren
Ny-Hellesund Kystfort er et stort frilandsmuseum. Der er opsat enkelte forklarende skilte, men det kan stærkt anbefales at man får fat i folderen, der beskriver fæstningsanlægget og giver forslag til en rute. Beregn ca. 4-6 timer alt efter hvor grundig, du vil være.

Bemærk, at der ikke noget sted på øen ligger så meget som en øldåse eller et stykke madpapir. Vort norske broderfolk forstår at respektere historiske værdier. Husk, at du også rydder op efter dig!

 

     
             
                 
           

Faciliteter: Der er ikke nogen kiosk i forbindelse med kystfortet. Medbring madkurv, det er et fantastisk smukt område. Et område tæt ved anløbsbroen rummer både WC, skraldespande og sågar flere griller. 

     
                   
           

For uddybende lokalhistorie samt praktiske oplysninger henvises til hjemmesiden Søgneguiden. Her finder du også praktiske links, bl.a.  til Høllen Båtfart som du skal sejle med, hvis du vil besøge kystfortet.

     
                               
                               
           
                               
                               

Spawn in:

INTRO
STEDER
FAKTABLADE
BØGER & FILM
LINKS